onsdag 4 maj 2011

Kallt

Nu börjar hösten göra sig påmind här på andra sidan jorden. Nog för att graderna fortfarande kommer upp till runt 20 utomhus på dagarna är det KALLT inne. Jag bor i en lägenhet här i Sydney. Och i och med att de aldrig hört talas om isolering i det här landet (eller element verkar det som) blir det allt som oftast nästan skrattretande när det blir kallt. Just nu sitter jag och jobbar i våran lägenhet, med tjocka sockar och ull tofflor (ändå har vi heltäckningsmatta), byxor (såklart), en t-shirt, en stickad tröja och en flisjacka och jag fryser fortfarande! Utanför lyser solen och det är ca 21 grader varmt. Helt otroligt tycker jag!

Man skulle kunna ha en kamin här inne utan att det skulle hjälpa (jo kanske för stunden) men så fort man stängt av den skulle skulle det blir svinkallt igen, värmen åker ut genom funster och dörrar. Vi har tillexempel en ca 2 cm glipa på våran ytterdörr, trösklar är inget man stöter på ofta.
Se själva.
 

Glipan under vår ytterdörr









Här i denna lägenheten har vi varken element eller AC värmare men när vi bode i Melbourne lät vi värmen stå på hela kvällen, när det var dags att sova var det kanske runt 18 grader i delar av lägenheten. Sen går man och lägger sig under dubbla täcken. När man vaknar morgonen efter är det 12-13 grader i sovrummet. Sedan kommer fukten på det. Fukten är nästan det värsta, kylan går liksom igenom huden på något vis.  

Man undrar ju hur svårt det kan vara att bygga ordentliga hus. Isolering hjälper ju faktiskt att hålla värmen ute på sommaren också. Kan ni förstå det, Australienska snickare?

Så till alla er som är avundas oss som bor i Australien, i sommarens land. Så är det inte alltid sommar och värmt här. Fast det är klart det är inte så lång vinter heller, kanske 3 månader med lite kyla. 

Inga kommentarer:

Nextblogg

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se